In het najaar van 2018 opende het nieuwe stadsmuseum Lier haar deuren.
Een museum over Lier en de Lierenaars. Voor en door bewoners en bezoekers.
Vaste opstelling: Stadsmuseum Lier vertelt verhalen over Lier en de Lierenaars. Niet chronologisch, maar rond thema’s die volgens de Lierenaars hun stad typeren. Het verbindt vroeger met nu en grote geschiedenissen met persoonlijke verhalen. De thema’s zijn verspreid over drie opeenvolgende zalen. Je kan die los van elkaar ontdekken en zo je eigen parcours uitstippelen.
Schoon Lier
Lierenaars zijn fier op hun stad, en kunstenaars en bezoekers zijn vol lof. Lier heeft ook minder mooie kanten, maar mensen zien vooral ‘schoon Lier’. Dit thema bekijkt dat fraaie uitzicht vanuit drie invalshoeken: Lier inspireert, Lier groeit, Lier nodigt uit.
Lierke Plezierke
Lier heeft niet alleen de bijnaam ‘Schoon Lier’, maar ook ‘Lierke Plezierke’. De stad is met andere woorden gekend als een plek van vrolijke ontspanning. Ingrediënten die Lier zo plezierig maken zijn: feesten, reuzen, muziek, liers vlaaike, Pallieter, Lierke Plezierke
Verbondenheid
Lier heeft veel gezichten. Ook Lierenaars zijn heel verschillend. Toch is er veel wat hen bindt.
Het Salon
Het Salon is de plek waar het museum de topstukken uit de collectie schone kunsten toont. Deze collectie bestaat vooral uit de schenking Wuyts-Van Campen (1887) en de schenking Caroly (1935).
Lier maakt het
Al sinds de middeleeuwen is Lier een bloeiend economisch centrum. De stad is een centrale handelsplaats die niet alleen aantrekkelijk is voor handelaars maar ook voor vele ambachtslieden.
Het Gulden Cabinet
Het Gulden Cabinet richt de blik op werk van Lierse kunstenaars.
Zorgende stad
De bloei van Lier was niet mogelijk zonder sociale organisatie, onderwijs en gezondheidszorg. Vroeger namen religieuze gemeenschappen veel van de zorgende taken in de samenleving op zich. Vandaag is dit vooral een opdracht van de overheid.