Vanuit welke richting je Zwolle ook nadert: van verre torent de Peperbus uit boven de oude binnenstad. De Zwollenaar zegt blij te zijn als hij van vakantie of een reis terugkomt en de Peperbus weer ziet. Het gevoel van thuiskomen.
De Peperbus is een begrip in Nederland. Zoals Utrecht de Domtoren heeft en Groningen de Martinitoren, Amsterdam de Westertoren, Rotterdam de Euromast, Maastricht de Sint Servaas, heeft Zwolle zijn Peperbus. Samen met de Grote Kerk en de Sassenpoort vormt ze de belangrijkste monumenten. Daar is de laatste jaren nog bijgekomen het voormalige gerechtsgebouw aan de Blijmarkt, nu museum ‘De Fundatie’ en ‘Waanders in de Broeren’ in de voormalige Broerenkerk.
De tweede geleding van de toren is een ruimte waar tot voor kort geen gebruik van werd gemaakt. Er wordt nu een permanente videotentoonstelling ingericht over de geschiedenis van Zwolle. In het begin van de vorige eeuw werd er een waterdrukvat geplaatst om druk op het waterleidingnetwerk van de stad te zetten, een watertoren was de Peperbus toen ook. Deze is in de jaren 50 weer verwijderd. Alleen de trekstangen die stevigheid aan de toren moesten geven zijn nog aanwezig.
Vanuit deze ruimte kan men ook de kap boven de gewelven van de kerk bereiken.