Revolusi! Indonesië onafhankelijk biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 aan de hand van de verhalen van ooggetuigen. Meer dan 200 objecten – van herinneringen in privébezit tot niet eerder in Nederland getoonde schilderijen uit Indonesische kunstcollecties – geven inzicht in deze belangrijke geschiedenis, voor Indonesië, Nederland en de wereld.

Na meer dan drie eeuwen van koloniale bezetting door Nederland, roept Indonesië in 1945 zichzelf uit tot een onafhankelijk land. Vanaf dat moment wordt ruim vier jaar lang gestreden voor zelfbeschikking. In 1950 wordt Indonesië lidstaat van de Verenigde Naties. Hiermee is de internationale bevestiging van de onafhankelijkheid een feit. Vandaag de dag heeft het land ongeveer 270 miljoen inwoners en bestaat uit meer dan 17.000 eilanden.

Centraal in de tentoonstelling staan ruim twintig mensen die de revolutie van nabij hebben meegemaakt: journalisten, strijders, militairen, kunstenaars, diplomaten, kinderen, politici en anderen. Hun ervaringen en ooggetuigenverslagen maken duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft. Wie streefden naar een vrij Indonesië? Wat stond er op het spel? Hoe heeft de revolutie vele mensenlevens geraakt en gevormd?


AV: MAV Techniek